Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wicca vs Christendom
10-13-2019, 03:18 PM
Bericht: #1
Wicca vs Christendom
Regelmatig hoor je de vraag: kan je tegelijkertijd Wiccan en Christen zijn? De meningen daarover variëren van "nee, absoluut niet" tot "natuurlijk, waarom niet?". Natuurlijk heeft iedereen het recht op zijn of haar eigen mening en je bent helemaal vrij om jezelf iets te noemen. Als iemand zichzelf een islamitisch-hindoe-christelijk-joods-wicca-atheïst wil noemen, staat dat die persoon vrij. Of anderen het serieus nemen en of het zinvol is, is natuurlijk een ander verhaal. Ik denk persoonlijk dat je werkgever niet blij zal zijn als je alle respectieve feestdagen wilt opnemen....

Mijn mening is dat het afhangt van welke vorm van Wicca en welke vorm van Christendom erbij betrokken is. Eerst de Wicca: deze religie is recent uitgegroeid tot een beweging met veel bewegingen, waarvan sommige behoorlijk orthodox zijn (of traditioneel als je denkt dat dat beter klinkt). Dit omvat bijvoorbeeld de British Traditional Wicca zoals Gardnerian Wicca en Alexandrian Wicca. Aan de andere kant heb je de meer "liberale" stromingen zoals eclectische Wicca (of Amerikaanse Wicca). Ik kan me voorstellen dat een derdegraad ingewijde Wicca-priesteres uit de Gardneriaanse traditie het moeilijk zal vinden om haar religie te combineren met een andere religie. Een Wiccan uit de eclectische stroming zal over het algemeen minder of helemaal geen problemen hebben.

En dan heb je natuurlijk het christendom. Dit is een religie die zich in de tweeduizend jaar van haar bestaan ​​een beweging is geworden die zo breed is als de horizon. Van ultraorthodox tot superliberaal. In deze gevallen is het het beste om te zien wat de specifieke stroom precies is. Als bijvoorbeeld een evangelische Christen de Bijbel van "kaft tot kaft" als het letterlijke woord van God neemt, dan is het moeilijk (zeg rustig onmogelijk) om je ook als Wiccan te benoemen. ik durven te stellen dat de christelijke bewegingen die zeggen:
- Jezus stierf voor de zonden van mensen
- Je moet Jezus accepteren als je redder om niet verloren te gaan
- De God van de Bijbel is de enige God die er is en moet worden aanbeden
- De Bijbel is een heilig boek en een onaantastbaar boek
moeilijk gecombineerd kunnen worden met Wicca.

Daarmee zeg ik niet dat die mensen dom zijn of achterhaalde ideeën hebben. Verre van dat, ik neem aan dat ze diep gelovig zijn en oprecht zijn in wat ze geloven. Ik zeg alleen dat de theologie van dat soort stromingen Wicca uitsluit als zijnde te combineren met zo'n stroming.

Aan de ander kant van het christelijke spectrum heb je vrijzinnige vormen. Deze kenmerken zich vaak door volgende standpunten:
- De Bijbel is geen heilig en onaantastbaar boek, maar moet in de context van de tijd en omgeving waarin de verhalen geschreven zijn gelezen worden
- Jezus stierf niet voor de zonden van de mens (soms trekken deze stromingen ook de lichamelijke opstanding in twijfel)
- Jezus is slechts een voorbeeld voor ethisch handelen
- God is het mysterie van het leven zelf en kan op veel manieren worden gezien

Deze vormen van Christendom zijn natuurlijk best te verenigen met Wicca. Er is hier immers geen enkele contrasterende theologie. Dus ja, ik denk dat het heel goed mogelijk is dat mensen zowel christen als Wicca zijn. Hoe dan ook, dat is mijn mening, wat vind jij ervan?

Ga in vrede naar de plaats die je bestemming is voor de eeuwigheid; vrede.... tussen ons en jou!
10-20-2019, 04:08 PM
Bericht: #2
RE: Wicca vs Christendom
Interessant. Ik denk dat er in beide religies aspecten zijn die botsen met elkaar.

Of je beide kan doen hangt er maar vanaf hoe serieus je jezelf en beide godsdiensten neemt denk ik. Religies hebben dikwijls overeenkomsten maar de invulling ervan kan erg verschillen. Neem bijvoorbeeld de feestdagen: veel Christelijke feestdagen vallen rond de Wicca-sabbats en hebben overeenstemmende bedoelingen. Yule = geboorte van de Zonnegod, Kerst = geboorte van Jezus Christus. Samhain = eren van de doden , Allerzielen = eren van je overleden voorouders, enz.

Er zijn echter ook tegenstellingen die het naar mijn mening moeilijker maken om je te identificeren met beide godsdiensten. Bijvoorbeeld de Christelijke voorstelling van hemel en hel. Door te geloven in een paradijs of hel na het leven, maak je het leven zelf minder belangrijk. Je kan het leven op deze manier bagatelliseren. Je kan immers je zonden afkopen.

In Wicca staat het leven zelf centraal. Geloof in reïncarnatie speelt een belangrijke rol, gelet op de levenscyclus: geboren worden, sterven en weer herboren worden. Beide ideeën staan zo diametraal tegenover elkaar dat ik me afvraag hoe, en of, je dat kan combineren.

Verder kiest de Christelijke leer er ook voor om zonden toe te schrijven aan de Duivel. Het ligt dus niet in eerste plaats aan jezelf of je beslissingen, maar het komt door de duivel.

Terwijl we in het Wicca weten dat er geen Duivel bestaat, alleen jouw eigen willen, kunnen en handelen. Je draagt de gevolgen en verantwoordelijkheid van je acties zelf.

Persoonlijk lijkt het me dus onmogelijk om je met beide godsdiensten te identificeren. Maar natuurlijk is eenieder vrij in zijn keuze. Als iemand er een pad in vindt waar hij of zij zich prettig bij voelt, dan is dat natuurlijk het belangrijkste.


[-]
Snel reactie plaatsen
Bericht
Typ hier uw reactie op deze discussie.


Afbeeldingsverificatie
Afbeeldingsverificatie
(niet-hoofdlettergevoelig)
Voer in het tekstvak hieronder de tekens in die op de afbeelding links te zien zijn. Dit proces wordt gebruikt om automatische plaatsing van berichten door computerscripts te voorkomen.

Ga naar locatie: